вівторок, 18 жовтня 2016 р.

Рекомендації з підготовки проектів розвиткутериторіальних громад

            Україна приступила до повної імплементації Європейської хартії місцевого самовря- дування. Перший етап вже пройдено – проведено фінансову децентралізацію, і органи місцевого самоврядування отримали фінансові ресурси у вигляді закріплених за ними податків і зборів.



           Такі зміни у фіскально-бюджетному законодавстві дозволили розробити критерії спроможної територіальної громади – громади, яка за рахунок власних ресурсів та державної субвенції на виконання делегованих повноважень є спроможною якісно виконати надані законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» відповідні повноваження. Тому для усіх спроможних територіальних громад наразі вкрай важливими завданнями є облікувати та повною мірою задіяти усі свої ресурси, що формують дохідну частину бюджету, та оптимізувати видатки, не лише не втративши якість надання послуг, а й покращивши їх.
             Саме у цьому полягає головна мета децентралізаційної реформи. Непрості завдання, але щоб бути успішною та конкурентоспроможною, кожна громада буде змушена їх вирішувати. З метою надання допомоги громадам у цій нелегкій справі підготовлено даний посібник.
          У ньому ви знайдете лише 10 технічних завдань на розробку ресурсних проектів. На наш погляд, це - пріоритетні цілі, які необхідно реалізовувати найближчим часом. Враховуючи, що провести процес децентралізації Україні сьогодні допомагає світова спільнота, громади можуть скористатися міжнародним досвідом та ресурсами, перш за все на розробку цих проектів, а потім – і на реалізацію.
             Консультанти виконавчої дирекції Асоціації міст України та її регіональних відділень зможуть вам допомогти знайти партнерів. Усі ці проекти є однаково важливими, і тому немає значення, який саме ви виберете пріоритетним для себе. Але з моєї точки зору, проект на створення Інституту розвитку громади, тобто заснування ресурсного генератора громади, який взагалі створюється як для розробки, так і для реалізації проектних пропозицій, а також для повного обліку ресурсних можливостей, тобто майбутнього громади, безперечно має бути серед першочергових.
            Такі інституції вже створені і успішно діють у Львові, Вінниці та інших містах. Сьогодні ці міста можуть слугувати прикладом щодо залучення інвестицій в розвиток своїх громад. До речі, Асоціація міст України готує видання про кращий досвід функціонування Інститутів розвитку громад.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Постанова Кабінету Міністрів України "Про мінімальні соціальні нормативи забезпечення населення публічними бібліотеками в Україні.