четвер, 20 жовтня 2016 р.

DESPRO - швейцарсько - український проект. Підтримка децентралізації влади

Передумови проекту 
Підписавши Європейську Хартію місцевого самоврядування  у 1997 році, Україна не лише декларувала визнання принципів європейського демократичного управління, але й взяла на себе певні зобов’язання, пов’язані із реформами на місцях та їх законодавчою підтримкою.

Практичне втілення європейських принципів демократичного врядування та подальше просування децентралізації влади передбачає активне залучення кращого міжнародного досвіду. У 2005 році на офіційний запит Президента України до Уряду Швейцарії про швейцарську допомогу у сфері децентралізації Швейцарське бюро співробітництва (ШБС/SDC) підтримало проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.
DESPRO —Швейцарське бюро співробітництва (ШБС/SDC) та впроваджується Швейцарським центром ресурсів та консультацій з питань розвитку (Skat). 
це швейцарсько-український проект “Підтримка децентралізації в Україні”, який фінансується Швейцарською Конфедерацією через.
Місія проекту полягає в оптимізації системи управління та сприянні ефективному місцевому розвитку в Україні, що, в свою чергу, створить новий імпульс як для демократичних процесів, так і для надання послуг на рівні громади.

Проект передбачає три фази: фазу I (2007-2010), фазу II (2010-2013) та фазу III (2013-2017).
Мета першої фази проекту полягала у започаткуванні моделей децентралізованих комунальних послуг на районному, сільському та муніципальному рівнях, які можуть бути відтворені та мають бути прийняті й затверджені на рівні області та держави в цілому.
Завдання другої фази проекту DESPRO:
• Покращання якості послуг і доступу до них у цільових районах.
• Впровадження ефективних моделей управління досвідом/знаннями у секторі децентралізації і місцевого самоврядування.
• Підтримка процесу національного реформування з розбудови децентралізації і місцевого самоврядування. 
Мета і завдання DESPRO у третій фазі 
Мета: Якість і доступність окремих публічних послуг покращуються за участі місцевих громад та влади, які є інституційно міцними, здатними спільними зусиллями сприяти процесу реформування системи місцевого самоврядування на національному рівні. 
Завдання 1. Упровадження сталих моделей децентралізованого надання послуг: розвиток механізмів децентралізованого надання послуг на рівні малих міст і сіл цільових регіонів, їх інтеграція у процеси національних реформ у сфері децентралізації з метою подальшого поширення на інші регіони. 
Завдання 2. Сприяння процесу впровадження реформ щодо децентралізації та місцевого самоврядування в Україні: надання дорадчої підтримки з питань децентралізації і реформування місцевого самоврядування ключовим національним інституціям та асоціаціям органів місцевого самоврядування, що грунтується на накопиченому в ході реалізації проекту досвіді з надання послуг на місцевому рівні, співпраці між різними рівнями влади й залученні громад у процес реформ.

DESPRO надає технічну допомогу і сприяє покращенню комунальних послуг у селах Вінницької, Дніпропетровської, Івано-Франківської, Полтавської та Сумської областей. З огляду на це на регіональному рівні партнерами DESPRO виступають обласні державні адміністрації й обласні ради, районні державні адміністрації, районні, сільські та селищні ради, недержавні організації у цільових регіонах. Протягом перших двох фаз (2007-2013) одним із цільових регіонів проекту DESPRO була Автономна Республіка Крим. Наразі діяльність там призупинено.
Ключовим  партнером DESPRO є Міністерство  регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Постанова Кабінету Міністрів України "Про мінімальні соціальні нормативи забезпечення населення публічними бібліотеками в Україні.