вівторок, 18 жовтня 2016 р.

Культура в умовах державного курсу на децентралізацію

         Ми живемо в дуже непростий час – час епохальних змін. Держава взяла курс на децентралізацію, що передбачає реформування органів місцевого самоврядування та передачу повноважень вирішувати місцеві проблеми на низовий, базовий рівень, рівень громад – фактично повне переформатування чинної системи управління.
          
 У нашій державі реформи, пов’язані з децентралізацією, вийшли цього року на новий рівень – рівень реалізації. Було ухвалено необхідні закони, проведено фінансову підтримку територіальних громад задля забезпечення повноцінного соціально-економічного та культурного розвитку регіонів. Та найскладніший етап – імплементація на місцях – ще попереду.
            Дедалі частіше в українському інформаційному просторі порушується тема реформування державного сектору культури. У нашій державі переконані, що делегування повноважень та фінансів на користь регіонів може значно пожвавити культурне життя країни .               Наразі реформи, пов’язані з децентралізацією, є певним викликом для багатьох закладів культури, які мають знайти своє місце, окреслити шляхи подальшого існування та визначити нові напрями та форми надання населенню культурно-мистецьких, інформаційних і дозвіллєвих послуг на найвищому, європейському рівні.
         То як, наприклад, вижити в умовах пропонованої владою децентралізації бібліотечним закладам у маленьких містечках, а особливо в сільській місцевості. Про це говорили у Львові під час дебатів на тему «Децентралізація в Україні – виклики для закладів культури». 
        Дебати відбулися в рамках «Ініціативи з розвитку аналітичних центрів в Україні», яку виконує Міжнародний фонд «Відродження» у партнерстві з Фондом розвитку аналітичних центрів за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні (SIDA). Ініціювала дискусію громадська організація «Європейський діалог», яка активно працює з районами Львівщини над формуванням економічно спроможних об’єднаних громад. 
       Детальніше про дебати можна прочитати тут.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Постанова Кабінету Міністрів України "Про мінімальні соціальні нормативи забезпечення населення публічними бібліотеками в Україні.